זווית אישית / עו"ד שלומי בן דור | ערעור על גזר דין פלילי – לא סוף פסוק
כעורך דין פלילי, אני מייצג את לקוחותיי, אלו שהוגש נגדם כתב אישום, מתחילת ההליך ועד סופו. כלומר, עד הכרעת הדין – בין אם מדובר בזיכוי, או בגזר דין המסתכם בדרך כלל בהרשעה ובענישה. יוצאים מכלל זה מקרים שבהם ההליך מסתיים ללא הרשעה, ועם זאת מלווה בענישה.
פורסם בתאריך:
נכתב על ידי
שלומי בן דור
רובנו רגילים לחשוב שכאשר בית המשפט אומר את דברו וקם מכיסאו, זהו – סוף הסיפור. אבל במציאות המשפטית, הסיפור לעיתים רק מתחיל. כאן נכנסת לתמונה זכות הערעור, המאפשרת גם לנאשם וגם למדינה לבקש מערכאה גבוהה יותר בחינה מחודשת של ההחלטה.
כאמור, הגשת ערעור פתוחה לשני הצדדים – גם לצד שהפסיד וגם לצד שניצח, שלא תמיד משלימים עם התוצאה. הנאשם יכול לטעון שהורשע לשווא או שהעונש שהוטל עליו חמור מדי, ואילו המדינה יכולה לטעון שהעונש קל מדי או שאסור היה לזכות נאשם מסוים.
לאן מגישים את הערעור?
- אם פסק הדין או גזר הדין ניתן בבית משפט השלום, הערעור מוגש לבית המשפט המחוזי.
- אם ההחלטה ניתנה בבית המשפט המחוזי, הערעור מוגש לבית המשפט העליון.
ומה קורה אם רוצים לערער על ערעור שהוגש לבית המשפט העליון? במקרים נדירים במיוחד, ניתן לבקש "רשות ערעור".
לוחות זמנים והליך הערעור
לוחות הזמנים ברורים וקבועים: אין זמן להתמהמה. את הערעור יש להגיש בדרך כלל בתוך 45 יום ממועד פסק הדין או גזר הדין. במקרים שבהם נאשמים מקבלים עונש מאסר, הם יכולים לבקש "עיכוב ביצוע", כלומר להמתין עם הכניסה לכלא עד שהערעור שהגישו יישמע.
חשוב להבין שערעור אינו "משפט חדש". שופטי הערעור אינם מזמנים מחדש את העדים ואינם פותחים את התיק מהתחלה. מטרתם היא לבחון מספר דברים:
- האם הייתה טעות משפטית מהותית?
- האם העובדות שנקבעו בערכאה הקודמת הן סבירות?
- האם העונש שנגזר חורג מהמקובל – לחומרה או לקולא?
בפועל, ערכאת הערעור מתערבת בעיקר בשאלות משפטיות, ופחות בממצאים המבוססים על התרשמות ישירה מהעדים.
עבור הנאשם, הערעור הוא לא פחות מחבל הצלה: הוא יכול להקל על העונש, להפחית תקופת מאסר, או אפילו להביא לזיכוי מלא. ומנגד, כאשר המדינה מגישה ערעור, מטרתה היא לייצר אחידות, לשדר מסר הרתעתי ולתקן טעויות שעלולות לפגוע באמון הציבור במערכת המשפט.
ערעור מוגש בדרך כלל על ידי עורך דין המתמחה בתחום והופיע בעבר בפני ערכאות הערעור השונות.
הבהרה: טור זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
כותב הטור הוא בעל משרד עו"ד המתמחה בדין הפלילי והתעבורה, ובעברו חוקר בכיר במשטרת ירושלים.
למידע נוסף


